september 2012
E T K N R L P
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Emba-kumba, ürrg orrg

Üpris eksootiline on eesti keel helindatult. Proovige hääldada emba-kumba pisut “aafrikapäraselt” ja lisage sellele aeglaselt ning r-i põristades ürgorg. Kas ei kõla toredasti, lausa loitsuna? Vokaali- ega konsonandikuhjatisi ma ei hakka siinkohal esitama, küllap teab igaüks ise nende kohta* häid näiteid tuua. Mõtlen neid kuu-uurija töö-öö, jüriöö**, vintsklema jmt. Tegelikult on põnev, kuidas muukeelne inimene tajub helindet eestit – tehke vahel proovi, hääldage sõnu ja paluge need kuulajatel üles kirjutada. Mis tähega märgib võõras näiteks meie õ-häälikut? Või kuidas tajub ja suudab korrata sõna veoauto? Tulemused pakuvad kindlasti mõtlemisainet. 

* Õige kasutus on näide (millegi kohta), (millegi) näide, väär on tarvitada * näide (millestki).  Õige on seega näide hea suhtumise kohta, hea suhtumise näide, väär *näide heast suhtumisest.

** Õige on väike algustäht nagu muudegi pühade ja tähtpäevade nimetustes: jõulud, jaanipäev, vabariigi aastapäev, jüriöö, madisepäev jmt. Väiketähega kirjutatakse ka aasta tegu, aasta ema, aasta sportlane.

Kommentaarid on suletud.